Muz Serası

Muz Serası

Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen ağaçsı bitki olan muz, anavatanından uzakta farklı iklimlerdeki bölgelerde seralarda yetiştirilmektedir.

Muz Serası
Muz Serası

Dünya genelinde muz yetiştiriciliğinde, açık yetiştiricilikten örtü altı yetiştiriciliğe hızlı bir geçiş olmuştur. Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen ağaçsı bitki olan muz, anavatanından uzakta farklı iklimlerdeki bölgelerde seralarda yetiştirilmektedir. Bunun içinde uygun şartların sağlanacağı uygunlukta muz seralarının yapılması gerekmektedir. 

Seraların nem ve uygun sıcaklıkları ve bunların gece gündüz arasındaki farkı, seraların yöneyi, bitki çeşidi, mevcut rüzgarlara olan mukavemeti, havalandırma etkinliği, ışınım geçirgenliği, otomasyona geçebilme kabiliyeti dikkat edilerek kurulması gerekmektedir. Muz seralarının, dış etkenlere dayanıklı bir şekilde üretilmesi gerekmektedir. Sera yapılacak olan bölgenin iklim, rüzgar gibi koşulları göz önünde bulundurularak sera konstrüksiyon yapısı inşa edilebilir. Ortam sıcaklığı 27 °C -  28 °C sıcaklığını koruyacak şekilde olmalıdır.  Ortam sıcaklığı 34 derece ve üstüne çıkarsa bitki sıcaklık stresine girecektir ve bitkinin büyümesi yavaşlayacaktır veya duracaktır, haliyle de bitkinin verimliliğini düşürecektir. Ortam sıcaklığı 40°C'nin üstüne çıktığında ise muz bitkisinin yaprakları yanacaktır. Bunun içinde gerekli havalandırma pencerelerine sahip ısının ve nemin kontrol edilebilir olduğu seralar olmalıdır.

 Muz seralarının çatı yapısı oldukça dayanıklı ve su tahliyesi için oluklarla donatılmış olarak tasarımı yapılmalıdır. Muz bitkisini yetiştirmesinde ki önemli faktörlerden biride ışıktır. Işığın eksikliği, çiçeklenme ve gelişim sürecinde, fotosentezde gecikmelere, hevenklerin küçük kalmasına sebep olur. Işık yoğunluğu eğer sera içerisinde istenilenden az olursa boyda uzama, gövdede cılızlaşma, fotosentezin azalması ile de yapraklarda küçülme ve sararma meydana gelir. Oransal nem oranı ise %60 - %80 değerleri arasında olmalıdır. Oluşabilecek fazla nem içinde, bu nemin dışarı atılması için havalandırmaya önem verilmelidir. Havalandırma uygun olarak sağlandığında muz bitkisinin fotosentez için ihtiyacı olan karbondioksit sera içerisine girmiş olur. 

Seranın alın tarafının kuzeye veya güneye bakacak şekilde olmalıdır ve bitkinin ışık alamama sorununa neden olunmamalıdır. Muz serasının oluk altı yüksekliği en az 5 metre olmalı, ideal olan oluk altı yüksekliği ise 6 metre olmalıdır. Tünel genişliği ise 9.6 metreden başlayıp 12,8 metreye kadar çıkartılabilir. Muz serası kurulumu yapılacak bölgenin iklim, rüzgar, gibi koşulları göz önünde bulundurularak sera konstrüksiyon yapısı inşa edilebilir.

Bizden Fiyat Alın

Sera İhtiyaçlarınıza en uygun çözümler

Geniş üretici yelpazemiz, profesyonel ekibimiz ile taleplerinize en hızlı ve doğru fiyatları vermek için çalışıyoruz.

Çevreye Duyarlılık

Özel Ölçülü Üretim

Düşük Enerji Çözümleri

Teklif Talebi


whatsapp