post image

1 Dönüm Sera Maliyeti Ne Kadar?

Seracılık sektörüne yatırım yapmak isteyen yatırıcılar ve yetiştiriciler için düzenlediğimiz bu yazımızda "1 Dönüm Sera Maliyeti Ne Kadar?" sorusunu cevaplayacağız. Günümüzde verim alma anlamında önemli potansiyele sahip seracılık sektörüne olan yatırımlar her geçen gün daha da artmaktadır. 

Sera kurulum, sera yapımı ve işletmesinin maliyetleri hakkında yeterli bilgiyi sizlere ulaştırmaya çalışıp yazımız sonunda ise kafanızda ki sera modelinin maliyeti için dikkat edilmesi gereken unsurları öğrenmiş olacaksınız. 
Sera maliyeti birçok farklı faktöre bağlı olarak değişir, bu nedenle net bir cevap vermek zordur. Sera maliyetini etkileyen faktörler arasında sera tipi, malzeme kalitesi, büyüklüğü, kullanılacak ekipmanlar ve bölgenin coğrafi konumu gibi unsurlar bulunur. 

Örneğin, yüksek kaliteli malzemelerle yapılan büyük bir sera daha fazla maliyet gerektirebilirken, küçük ölçekli bir sera daha az maliyetle inşa edilebilir. Ayrıca, sera içinde kullanılacak sulama ve iklim kontrol sistemleri gibi ekstralar da maliyeti etkileyebilir. 

Ancak siz değerli müşterilerimiz için maliyet analizi yaparak tahmini gider analizi yapmanıza yardımcı olacağız.

1 Dönüm Sera Maliyeti Ne Kadar 2024? 

Dünyada birçok ülkede bitki yetiştiriciliği için tercih edilebilir bir yöntem olan sera faaliyetleri için öncelikle sermaye bütçesinin belirtilmesi gerekmektedir. 

Sermaye ile birlikte kaç dönüm seranın istenildiğinin kararlaştırılması gerekmektedir.

Seranız için düşündüğünüz arazinin kiralama mı olsa yoksa satın alınarak mı yapılacak olmasına, fizibilite raporları incelenerek kaç yılda amorti edeceği belirlendikten sonra karar verilmelidir. 

Aşağıda belirtilen fiyatlar 1000 m2 sera maliyeti içindir. Metrekarenin artması durumunda fiyat aşağı düşecektir. Anahtar teslim sera malzemesi talep edilmesi durumunda lojistik maliyetleri düşecektir.

Sera Çelik Konstrüksiyonu Maliyeti

Sera çelik konstrüksiyonun m2 fiyatı, topraksız tarım için ortalama 20-30 USD aralığında, Topraklı tarım seraları için ortalama 15-25 USD aralığındadır. Yapacağınız sera büyük boyutlarda ise fiyat aşağı düşebilir. Gotik çatılı sera ile tünel çatılı sera maliyetleri de farklılık gösterir. Kar yükü olan bir bölgede sera kuracaksanız gotik çatılı sera tercih etmelisiniz. Gotik çatılı seranın maliyeti tünel seraya göre %35 daha fazladır. Antalya, Mersin gibi kar yükü olmayan bölgelerde tünel sera tercih edilebilir.

Sera Naylonu Maliyeti

Sera kurulumunun diğer bir gider kalemi sera naylonudur. 36 aylık Sera naylonunun kilogram fiyatı ortalama 85-95 TL aralığındadır. Bir kilo sera naylonu ile 5 m2 alan kapatabilirsiniz. Yan cephelerde naylon kullanmak polikarbon kaplama seraya göre daha uygun maliyetler ortaya çıkarır. Ancak polikarbon 10 yıla kadar kullanılabilir. Sera kurulum maliyetinizin düşük olmasını istiyorsanız sera naylonu kullanabilirsiniz. Yetiştiricilikte polikarbon seraya kıyasla herhangi bir hasat kaybı yaşamazsınız.

Yan cephelerde polikarbon kullanmak isterseniz; polikarbon m2 fiyatı ortalama 5-6 Euro arasındadır. 

Sera Maliyetlerine Etken Olan Genel Durumlar

Sera imalatlarında kurulum maliyetleri birçok etken ve değişkene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Seranın kurulacağı bölgenin arazi koşulları, iklimsel koşulları ve yetiştirilecek bitkinin büyüme sürecindeki gereksinimlerin bu maliyetler arasında ki yeri önemlidir. 

Örnek vermek gerekirse Erzurum bölgesinde kuracağınız bir sera ile Antalya bölgesinde kuracağınız seranın konstrüksiyon maliyeti aynı olmayacaktır. Erzurum’daki kar yükünü hesaplayarak bir statik çalışması yapmanız gerekir. 1 Dönüm Sera Maliyeti Ne Kadar? sorusunun cevabını umarız yanıtlayabilmişizdir.

Kurulacak Sera İçin Seçilecek En İyi Arazi

Seranın inşaatının yapılacağı araziyi seçerken arazi toprağının bitki yetiştirme yönünden kısıtlama olmadan çeşitli üretimlerin yapılacağı toprak yapısında olması arzu edilir. Sera toprakları için besin maddelerince zengin olan, su tutma özelliği iyi olan tınılı topraklar tercih edilir. Bunların dışında arazinin drenaj, taşlılık sorunu olmayan topraklar olması da tercih edilmelidir.  İş gücü ve su kalitesi, elektrik, ulaşım gibi girdilerin mevcut olduğu, ürünlerin satılacağı pazarlara olan uzaklığının makul olduğu ve kaliteli üretime izin veren iklim koşullarının bulunduğu araziler seralar için en verimli yerlerdir. 

İklim Koşullarına Göre Bölge Seçimi

Bir sera için güneşin yıl boyu etkin olarak kullanılabilmesi arazinin bulunacağı bölgenin seçiminde en önemli faktördür. Diğer faktörler ise, toprak sıcaklığı, az ölçüde rüzgar alması ve yağış miktarının az oluşudur.

Yüksek fiyatlardaki iklim kontrol ekipmanlarının yatırımı gereken uygunsuz iklim koşullarına sahip bölgelerde sera yapıları önerilmez. Aşırı yüksek ve düşük sıcaklıklar yetiştirme sırasında bitkilere zarar verebilirler. 

Drenajın Ve Sulamanın Önemi

Drenaj, yüksek yağış alan bölgelerde iyi yapılmalıdır. Aksi takdirde yağışın yoğun olduğu dönemlerde mahsül heba olabilir. Yüksek su tablası bulunan yerlerde sera yapımından kaçınılmalıdır.

Yeterli miktarda ve kaliteli sulama, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesinde temel bir gerekliliktir. Seranın kurulacağı bölgede, inşaatından önce suyun kalitesi ve yeterliliği mutlaka değerlendirilmelidir. 

Hazır Sera Fiyatları

Müşterilerimizin “hazır sera” diye tarif ettikleri kavram, sera sektöründe  “paket sera” olarak karşılık bulmaktadır. Kuracağınız seranın tüm malzemeleri size ulaşsın istiyorsanız bunu sera firmalarından paket sera olarak talep edebilirsiniz. 

Paket seranın kurulumunu sizin veya anlaşacağınız bir kurulum ekibinin yapması gerekir. Hazır seralar istediğiniz ölçülerde hazırlanabilir. Paket içerisinde gereksinim duyduğunuz sera kelepçeleri, civata, somun gibi bütün ihtiyaçlarınızı barındırır. 

Hazır sera fiyatları, içerisinde yetişecek ürüne göre değişiklik gösterir. Çilek serası yetiştirme ekipmanları ile domates serası yetiştirme ekipmanları fiyat ve içerik olarak birbirinden farklıdır. Fiyat almak ve ürünleri incelemek için https://legogreenhouse.com/paketseralar/ linkine tıklayabilirsiniz.

whatsapp